Minggu 24

Kandungan anda

Perut anda

Bayi anda kenal atas-bawah sekarang Kulitnya sudah kurang telus cahaya denagn pigmen yang mula terbentuk, dan ianya nampak berkedut keranan tubuhnya menghasilkan kulit lebih cepat dari pembentukan lemak yang akan menjadi pelapik bawahnya. Bayi anda mungkin boleh merasai samada dia berkedudukan ats kebawah atau bawah keatas. Ini adalah kerana bahagian dalam telinga, yang mengawal imbangan badan, telah berkembang Bahagian luar telinga adalah agak lembut, tetapi sudah terbentuk sepenunhnya, dan pendengaran juga sudah wujud. Bayi anda amat suka bergerak dan masih ada ruang baginya untuk melakukan yang tersebut Ilustrasi oleh Karoline Lenhult 

Anda

Manjakan kaki anda Rahim anda terus berkembang dan menghampiri pusat anda, menolak organ-organ dalaman jauh keatas. Anda mungkin mengalami pedih ulu hati, keletihan melampau, pening dan bengkak kaki. Ya, betul. Ini lah masanya untuk memanjakan kaki anda! Pakai kasut yang bagus dan selesa. Rendam kaki anda bila ia sakit. Berikan ia perhatian dan kasih sayang. Kaki anda akan membawa berat yang banyak pada minggu-minggu akan datang. Dapatkan urutan yang baik – mungkin ada seseorang dirumah yang sangat ingin membantu dari pelbagai sudut, memandangkan andalah orangnya yang mengandungkan bayi?

Hidung tersumbat?

Sesetengah wanita mengadu tentang sumbatan di dalam hidung atau terjadinya hidung berdarah dengan kerap Akibat perubahan hormon, membran mukus dalam hidung anda akan lebih mudah membengkak dan berdarah Sebelum menggunakan sebarang produk, dapatkanlah nasihat daripada bidan anda, kerana kekerapan menggunakan bendalir hidung mendatangkan risiko ketagihan – namun, hidung anda pula akan sentiasa tersumbat jika tidak menggunakannya!

Artikel yang mungkin anda suka

Bayi pramatang Seks semasa hamil Senaman di luar rumah

Pengarang

Drypers Malaysia
Berlaku kesilapan, sila cuba lagi nanti.
Muat naik…