baby tak berak lebih dari 5 hari

hi..i nak tanya..pernah tak korang alami baby korang tak berak lebih dari 5-6 hari...normal ke?perlu ke klinik tak?

14/5/2013
mrs zuraini
mrs zuraini

Replies to this discussion

Sort by newest first

Sis boleh tau x novalac tin kaler apa?

25/7/2019
Mdm Ruzz
Mdm Ruzz
Trying

Salam..

Sy pun pernah mengalami situasi nie,so untuk penyelesaiannya boleh bagi sesudu madu pada baby setiap pg...xkira lah bpe umur baby tu,tp sebolehnya 3bulan keatas...madu nie xmembuatkan baby kencing manis coz khasiatnya banyak...bkn shj boleh buatkn die berak tp juga kuatkn ketahanan antibodi n kecantikan kulit...tp bg mnggunakan sudu plastik tau...selamat mencuba...

27/11/2013
amiina
amiina

mrs zuraini,

i faced this prob dgn my 1st doter..since dlm pantang mmg jarang poo2.its normal for babies yg fully bf yg umo less than 6mth which means dia blum mkn solid food...

tp,different utk bby yg more than 6mth & dh mula mkn solid food...kene bg a lot of plain water..bg fruits & bg mkn syr2...mia dulu smp 2minggu pnh x poo2..wktu tu umo 10mth.ktorg bw jmp doc..doc consult gitu..keperluan air bby pun ikut brt bdn.,klau x silap time tu berat mia dlm 7kg lebih,keperluan air utk dia dlm 600ml...if im not mistaken lah,lupe dh.hihi..

kesian btol kat mia dulu..now dh ok..nov nie dia 3yrs & minum susu exami kids..sgt mbantu dia poo2...

24/8/2013
FARINI
FARINI

baby i fully breastfeed..xcampur susu formula...bila dia makin mmbesar ni jrg plak dia poo poo..dlm 2-3 hari skali cmtu..kadang2 lebih dari 5 hari pon ada...tapi dia sihat..xpernah sakit or dmam...

29/5/2013
mrs zuraini
mrs zuraini

my baby pernah x berak 2 hari ...risau sangat....x normal kalau dalam sehari dia x berak....sebab baby x BF da just minum susu..tanya pada yang berpengalaman, suruh kurangkan susu..jangan ikot sukatan pada kotak susu tue,,,after 2 3 days baby da berak normal balik....2 kali or sekali sehari...tapi adik i lain pulak pengalaman, baby dia pon berak after 3 to 4 days...lepas beberapa kali tukar susu, jumpa susu yang sesuai n baby berak setiap hari...cuba try cari susu yang sesuai dgn dia...

28/5/2013
NOR AIN NORDIN
NOR AIN NORDIN

my baby pernah mcm tuh when she was about 3mo. i siap bawak pergi HKL & kena x-ray lg. doc bg ubat minum lactul solution tp ubat nih utk long-term use. then i bawak dia pergi jumpa doc kat private clinic pulak. this doc suggest i bg susu Novalac IT which is a specially formulated milk for constipation. agak susah jugak nak cari susu nih. i selalu beli kat farmasi aje. after about a mth, baru normal balik dia membuang. sekarang alhamdulillah, setiap hari dia membuang. ada lg susu Novalac IT dia dlm almari tp dah x minum lg dah sbb dah continue breast milk & susu lain :)

28/5/2013
FarahDayana
FarahDayana

pnah alami tp x lebih dr 2 hr.setahu saya baby x boleh lebih dr 4 hari.so better p check

15/5/2013
ELIA85
ELIA85
An error occured, please try again later.
Loading...